Eurofins

Laborkaland újra Újpesten

Az egész országból várják a jelentkezéseket a szupermenő laboratóriumi versenyre

Az idén ismét megrendezésre kerül a nagy múltú tudományos kémiaverseny és interaktív kísérletekkel egybekötött laborlátogatás, azaz a:

A független laboratóriumi vizsgálatokat végző Eurofins esszéversenyének célja a kémia népszerűsítése és a laboratóriumi vizsgálatok megismertetése középiskolások körében. A középpontban ezúttal a csomagolóanyagok és a körkörös gazdaság témaköre áll, a legjobb fogalmazást író versenyzők előtt pedig újra kinyílik a laboratórium „szupertitkos” ajtaja, ahol a Laborkaland jelmondatának megfelelően megtapasztalhatják: a csoda odabent van.

A kapuk ismét megnyílnak


A Magyarországon immár több, mint 32 éve jelen lévő, laboratóriumi vizsgálataival kiemelkedő társadalmi szerepet ellátó Eurofins Analytical Services Hungary Kft. 2024. őszén egy alkalommal ismét megnyitja kapuit a kémia csodáira nyitott, érdeklődő középiskolás diákok számára.

A program elsősorban azoknak a tanulóknak szól, akik felelősséget éreznek környezetünk fenntarthatóságának kérdése, az élelmiszer-biztonság, a körkörös gazdaság iránt, nem zárkóznak el a kémiától, és nyitottak arra, hogy megismerjék, hogyan működik egy modern vizsgálólaboratórium.

Miért is olyan fontos


...a körforgásos gazdaság, a fenntartható fejlődés, a csomagolóanyagok szerepe vagy éppen a mikroműanyagok problémaköre?

Az Eurofins szakemberei több százezer vizsgálatot végeztek el az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-biztonság, a környezet- és az egészségvédelem területen.

Egyértelműen kiderült, hogy számtalan olyan kihívással nézünk szembe a 21. században, amelyek megoldása egyre égetőbb feladat, és ahol a kémia tudományának, konkrétan pedig a laboratóriumi méréseknek kulcsszerepük van.


A csomagolóanyagok problémaköre


...talán az egyik legfontosabb, egyben legérdekesebb terület ezek közül.

Ezek nélkül az eszközök nélkül ugyan nem létezne modern kereskedelem és élelmiszer-biztonság, tömegessé vált használatunk azonban komoly veszélyeket is jelent az egészségünkre, a környezetünkre. Az, hogy az egyszer használatos ételcsomagolások mekkora környezetvédelmi problémát okoznak, ma már közismert tény: az óceánokba ömlő műanyaghulladékok döntő többségét ezek az anyagok teszik ki, de mikroműanyaggá aprózódva megjelennek a vizeinkben, a talajban, a levegőben, bekerülnek az élelmiszerekbe és a szervezetünkbe is.

Talán kevesebben tudják viszont, hogy ezekből az eszközökből közvetlenül is káros anyagok oldódnak az ételekbe, a hatóságok ma már rendkívül sok ilyen vegyületet tartanak számon. Az életünk során közel fél kilogrammnyi káros molekulát fogyasztunk el ily módon – köztük az „örök életű anyagoknak” nevezett komponensekkel.

Hogyan oldódnak ki ezek az anyagok az élelmiszerek csomagolóanyagaiból? Mi is pontosan a mikroműanyag? Mi történik a műanyagokkal az életútjuk során? Miért fontos a körforgásos gazdaság és a fenntartható fejlődés? Hogyan érik tetten a környezetbe vagy éppen az ételeinkbe kerülő parányi anyagokat a laboratóriumban? A versenyzőknek nincs más dolguk, mint saját kutakodásaik és a szervezők által javasolt háttéranyagok felhasználásával elkészíteniük az esszéjüket.

Az első 15 helyezett az Eurofins újpesti központjában egy napos laborkalandozáson vehet részt: bepillantást nyerhetnek abba a nagy szakértelmet és szupermodern eszközparkot igénylő munkába, amelynek során nyakon csípik még a leginkább nehezen detektálható vegyületeket is, kémiai kísérleteket végezhetnek, és nem kevésbé izgalmas előadásokat hallgathatnak meg a témában, a nap végén pedig ajándékot kapnak.


A pályaművek kritériumai, információk


A pályaművek elkészítéséhez szükséges háttéranyagok, a jelentkezés feltételei, időpontjai és egyéb hasznos információk:

Kedves Leendő Laborkalandor!

Örülünk, hogy olvasod ezt a felhívást és érdeklődsz a környezetvédelem, a kémia és a pályázatunk iránt.

A Laborkalandra magyarországi szakiskolában, szakközépiskolában vagy gimnáziumban tanuló 9-12. osztályos diákok pályázhatnak. Röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mit kell tenned, hogy láthasd laboratóriumunk csodákkal teli világát?
  1. Töltsd ki az online jelentkezési lapot.
  2. A választható témák egyikéről írj egy jól átgondolt esszét: használd a meglévő tudásodat, gyűjts hozzá információkat és saját meglátásaiddal együtt mutasd be mindezt írásban.
  3. Töltsd le az adatkezelésre vonatkozó nyilatkozatot, és kitöltve aláírva csatold a pályázati anyagodhoz.
A pályázat további formai és tartalmi követelményei, a program részletes leírása és további fontos tudnivalók a letölthető szabályzatban olvashatók.

Beadási határidő: 2024. június 30.

A teljes pályázati anyagot a marketing@laboratorium.hu címre kell megküldeni.

A legjobb pályázatok írói számára 2024. őszén megnyílnak a Laboratórium zárt ajtói és egy laborlátogatással egybekötött élményalapú oktatási napon vehetnek részt.

Laborkalandra fel!
Laborkaland Team

Jelentkezés a versenyre: online, vagy a marketing@laboratorium.hu email címen