Eurofins

Környezetvédelmi problémák gyönyörű fotókon

Eurofins fotópályázat 2023Hogyan látják egy vizsgálólaboratórium munkatársai a világot?

Amikor nyaralásaink, utazásaink során átélt élményeinket örökítjük meg, általában a természetben, nem gondolunk arra, hogy a környezetünket, élelmiszereinket, általában az életünket milyen veszélyek fenyegetik. Erre a jelenségre hívja fel a figyelmet az Eurofins magyarországi laboratóriumi hálózatának fotópályázata: műanyagok a vizekben, légszennyezés, azbeszt, mikotoxinok a földeken – megannyi kihívás gyönyörű képeken. A fotópályázat rávilágít arra, hogy az élet szinte összes területén szükség van a folyamatos laboratóriumi vizsgálatokra.

A gyönyörű fotók most egy helyen megtekinthetőkA magyarországi Eurofins Környezetvédelmi problémák laborszemmel elnevezésű pályázatát saját, közel 600 munkatársának hirdette meg, azzal a céllal, hogy megmutassuk: a képeken is találkozik környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági missziónk, elhivatott magas színvonalú laboratóriumi munkánk és munkatársaink szakértő, egyben egyéni alkotó látásmódja.

A pályázatra olyan képekkel nevezhettek a kollégák, amelyek a témán és a látásmódon keresztül kapcsolódnak az olyan független vizsgáló laboratóriumok munkájához, mint az Eurofins Tudásközpont és valamennyi magyarországi Eurofins laboratórium.

Hogy mit értünk ezalatt?A tengerekben lebegő mikroműanyagok, a gyönyörű búzaföldeket megtámadó apró gombák, a talajban található szennyeződések mind-mind a laboratóriumainkba kerülnek. Amikor a szép természeti tájakat, a nyaralás során átélt élményeket rögzítjük a fényképezőgéppel vagy a mobiltelefonnal, egyben fontos arra is gondolnunk, hogy környezetünket, élelmiszereinket, milyen veszélyek fenyegetik, milyen kihívásokkal kell megküzdenie az emberiségnek ahhoz, hogy az életminőségünk minél jobb legyen. Nem véletlen, hogy a cégcsoport jelmondatául a „Testing for life” kifejezést választotta.

Ezekkel a képekkel ugyanis fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a laboratóriumi vizsgálatokra az élet szinte minden területén rendkívül nagy szükség van.

„A beküldött képek arról tanúskodnak, hogy a kollégáink ízig-vérig természettudósok, nyitottak az új dolgokra, képesek észrevenni a megfelelő pillanatot, értő szemmel tekintenek a környezetre, látják benne a munkájukat. A képek tükrözik azt a hivatástudatot, amiért nap mint nap bejárunk dolgozni, és tudjuk, hogy a munkánk során jobb lesz a világ” – mondta el Dr. Zanathy László az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a rendezvény egyik védnöke.

„Sokszínű és változatos témákat kaptak lencsevégre a kollégák, ebből az is kiderült, mennyire széleskörű az egész cégcsoport vizsgálati portfóliója. Hiszünk abban, hogy a különböző vállalatcsoportoknál dolgozó szakemberek együttműködéséből és tudásának összeadásából még erősebb szakmai munka jöhet létre” - emelte ki Ábrahám Csaba, a gyulai Eurofins Food Analytica Kft. ügyvezető igazgatója, egyben a budapesti Eurofins Analytical Services Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának üzletágvezetője, aki a pályázat másik védnöke volt.

Szilágyi Attila a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóság természetvédelmi őre, természetfotós, a Varázslatos Magyarország fotópályázat zsűrijének tagja megjegyezte, hogy még ha nem is ismerte volna a cég üzleti területét, a képeket tekintve akkor is egyértelműen kiderült volna számára a tevékenységek széles köre. „Nagyon sikeresen oldották meg a feladatokat – ezek közül a fotók közül is számos kép még az olyan nagy és professzionális természetfotó-pályázatokon is részt vehetne, mint a Varázslatos Magyarország. Hozzátette, ma már nincs akkora különbség a fényképezőgépek és a mobiltelefonok által készített képek között, a látásmódot azonban egyik eszköz sem tudja helyettesíteni”.

Palotai Zoltán az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője, a MaVíz elnökségi tagja elsősorban azért volt elégedett, mert – ahogy fogalmazott - 2023-ra már eljutott a környezettudatosság egy olyan szintre, amikor észrevesszük a pillanatot, már érzékenyek vagyunk rá – ez a pályázat része annak a folyamatnak, edukációnak, ami minket embereket érzékenyebbé tesz ezekre a dolgokra, és a tizenévesek sokkal tudatosabban élnek majd egy fenntartható életet.

„A zsűri fő szempontjai az értékelésnél a témaválsaztás, az összbenyomás, illetve a technikai kivitelezés voltak, és persze a személyes érzések” – mondta el Katzer Orsolya, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. okleveles környezetmérnöke, hulladékgazdálkodási szakmérnök, aki ugyancsak a zsűri tagja volt a versenyen.

A fotópályázatot az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. marketingosztályának munkatársai szervezték meg és bonyolították le, a főszervező Szihalmi Krisztina volt.

Lássuk tehát a győzteseket:A telefonos kategória legjobb képeit munkatársaink a legváltozatosabb helyszíneken és körülmények között készítették. Egy kirándulás vagy séta közben, munkaidőben mintavétel közben, előre eltervezve, hosszasan kivárva a megfelelő alkalmat, vagy éppen egy spontán pillanatban.

A fényképezőgéppel készült fotók kategóriájában sokkal több olyan képet láthatunk, amelyek – ismerve pályázó kollégáink szakterületét – nem csak az Eurofins laboratóriumok vizsgálataihoz, hanem a pályázók munkaköréhez is szorosabban kapcsolódnak. A kategória legmagasabb pontszámmal jutalmazott képeit láthatjuk.

A "Fényképezőgéppel készült képek" kategória első három helyezettjeA három díjazott képen túl, a "Fényképezőgéppel készült képek" kategóriában további olyan kilenc alkotást is szeretnénk megmutatni, amelyek a legjobbak közé kerültek.

Jó nézelődést kívánunk!Nézzük tehát a képeket

A "Telefonnal készült képek" kategória első három helyezettjeA három díjazott képen túl, a "Telefonnal készült képek" kategóriában további olyan kilenc alkotást is szeretnénk megmutatni, amelyek a legjobbak közé kerültek.

Jó nézelődést kívánunk!Nézzük tehát a képeket

Ezúton is szívből gratulálunk munkatársainknak a csodálatos képekhez, és örülünk, hogy olyan szakemberek kezében vannak vizsgálataink, akiknek fontos környezetünk védelme és hisznek a munkájuk küldetésében. A képek tükrözik azt a hivatástudatot, amiért nap mint nap ide bejárunk dolgozni, és tudjuk, hogy a munkánk során jobb lesz a világ.