Eurofins

Tudományos tájékoztatás, ismeretterjesztés

Újrahosznosított kockázat? Veszélyes anyag bukkant fel a Tiszában, Eurofins fotópályázat 2023, ismeretterjesztő honlap, doppingmentes étrend-kiegészítők, mikroműanyag-felmérésünk.

Újrahosznosított kockázat?

Eddig nem vizsgált vegyületek oldódhatnak ki az újrahasznosított csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe

A csomagolóanyagokból különböző anyagok (köztük káros vegyületek) oldódnak az élelmiszerekbe, éppen ezért a hatóságok szigorúan ellenőrzik, a független laboratóriumok pedig rendszeresen vizsgálják, hogy az adott komponensek átlépik-e a megállapított határértékeket. Az újrahasznosított csomagolóanyagok forgalomba kerülésével azonban újabb vegyületeket kell górcső alá venni. A Laboratorium.hu összeállításában az Eurofins Food and Feed Testing független laboratóriumának szakértője segített kideríteni, mire kell figyelniük gyártóknak, forgalmazóknak és fogyasztóknak egyaránt.

Örökké "élő" veszélyes anyag bukkant fel a Tiszában

Hírhedt vegyületet azonosítottak a PET Kupa és az Eurofins közös laboratóriumi felmérése során Az örökéletűnek is nevezett PFAS-vegyületeket széles körben alkalmazzák az iparban: ezekkel impregnálják a ruhákat, az edényeket, felhasználják azokat a csomagolóanyagoknál, és nem létezne nélkülük tűzoltóhab sem. Mégis veszélyesek. Ugyanis rendkívül lassan (talán soha sem) bomlanak le teljesen a természetben, éppen ezért súlyos környezetvédelmi problémát okozhatnak. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium a PET Kupát támogató vizsgálata során az ilyen polifluorozott alkilvegyületek közé tartozó perfluorooktán-szulfonsavat határérték felett detektálta: az örök életű anyagok közül is az egyik legöregebbet találták meg a vízben.

Környezetvédelmi problémák gyönyörű fotókon – Eurofins fotópályázat 2023

Hogyan látják egy vizsgálólaboratórium munkatársai a világot?

Amikor nyaralásaink, utazásaink során átélt élményeinket örökítjük meg, általában a természetben, nem gondolunk arra, hogy a környezetünket, élelmiszereinket, általában az életünket milyen veszélyek fenyegetik. Erre a jelenségre hívja fel a figyelmet az Eurofins magyarországi laboratóriumi hálózatának fotópályázata: műanyagok a vizekben, légszennyezés, azbeszt, mikotoxinok a földeken – megannyi kihívás gyönyörű képeken. A fotópályázat rávilágít arra, hogy az élet szinte összes területén szükség van a folyamatos laboratóriumi vizsgálatokra – a gyönyörű fotók most egy helyen megtekinthetők.

Tudásközpontunk a körkörös gazdaságért

A körkörös gazdaságban a hulladékra nem szemétként tekintünk, hanem értéknek, másodlagos nyersanyagnak tartjuk. Az újrahasznosítás azonban kockázatokkal is jár, ezért rendszeresen ellenőrizni kell az anyagukban vagy energetikai szempontból újrahasznosított termékeket.
Laboratóriumunk a hatályos európai és hazai sztenderdek alapján ellenőrzi, hogy az újrahasznosított szilárd tüzelőanyag vagy műanyag ételcsomagolás valóban biztonságos-e.
2022-ben tájékoztató kampányt indítottunk a körkörös gazdaság néhány fontos területének bemutatásával és mindenki számára hasznos információkkal – ezúttal a laboratórium szemszögéből.

Hulladékból energia - Hogyan állítják elő és hogyan vizsgálják az SRF-et?

Laboratorium.hu - ismeretterjesztő honlapunk

Több, mint húszéves tapasztalatunkat, a laboratóriumunkban felgyülemlett tudás jelentős részét tettük közkinccsé tudománynépszerűsítő honlapunkon, a Laboratorium.hu-n: közel 300 cikket jelentettünk meg, amelyeket a tudományos és a fősodratú média is számtalan alkalommal átvett, több millió emberhez juttatva el közérdekű és hasznos üzeneteinket. Mára a Laboratorium.hu az egyik legfontosabb tudományos portál Magyarországon.

Parányi Plasztiktalány – megmértük felszíni vizeink mikroműanyag-tartalmát

Partnereinkkel (OVF, MAVÍZ, PET Kupa, CSOPA) együtt 2018-ban indította el a Parányi Plasztiktalány projektet, amelynek célja az volt, hogy a tiszai mérések után a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyagszintjét is megvizsgálja. Az eredmények fontos mérföldkövet jelentenek a mikroműanyagok jelentette környezetvédelmi kockázatok kezelésében.

Közkinccsé tesszük a doppingmentes étrend-kiegészítőket

Összegyűjtöttük azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 100 legproblémásabb doppingszert. A laboratóriumunkban bevizsgált szereket a www.doppingmentes.hu honlapon bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is. Az egyedülálló adatbázis hatalmas segítséget jelent a hivatásos és amatőr sportolóknak és az egyesületeknek egyaránt.

Rostnyomozás

Az élelmi rostokról máig sem tudunk mindent, pedig azok kedvező élettani hatása szinte felmérhetetlenül összetett. Laboratóriumi eredmények azt igazolják, hogy kiemelkedően magas a mák és a dió rosttartalma. Karácsonyi rostnyomozás indult, azaz a mák és a dió élelmirost-tartalmát vizsgálták a Tudásközpontban.
Mit tudnak a vízben oldódó és nem oldódó rostok? Nem is gondolnánk, mennyi jótékony élettani hatással rendelkeznek.