Eurofins

Tudományos tájékoztatás, ismeretterjesztés

Eurofins fotópályázat 2023, tudományos szaklap, ismeretterjesztő honlap, doppingmentes étrend-kiegészítők, mikroműanyag-felmérésünk.

Környezetvédelmi problémák gyönyörű fotókon – Eurofins fotópályázat 2023

Hogyan látják egy vizsgálólaboratórium munkatársai a világot?

Amikor nyaralásaink, utazásaink során átélt élményeinket örökítjük meg, általában a természetben, nem gondolunk arra, hogy a környezetünket, élelmiszereinket, általában az életünket milyen veszélyek fenyegetik. Erre a jelenségre hívja fel a figyelmet az Eurofins magyarországi laboratóriumi hálózatának fotópályázata: műanyagok a vizekben, légszennyezés, azbeszt, mikotoxinok a földeken – megannyi kihívás gyönyörű képeken. A fotópályázat rávilágít arra, hogy az élet szinte összes területén szükség van a folyamatos laboratóriumi vizsgálatokra – a gyönyörű fotók most egy helyen megtekinthetők.

Tudásközpontunk a körkörös gazdaságért

A körkörös gazdaságban a hulladékra nem szemétként tekintünk, hanem értéknek, másodlagos nyersanyagnak tartjuk. Az újrahasznosítás azonban kockázatokkal is jár, ezért rendszeresen ellenőrizni kell az anyagukban vagy energetikai szempontból újrahasznosított termékeket.
Laboratóriumunk a hatályos európai és hazai sztenderdek alapján ellenőrzi, hogy az újrahasznosított szilárd tüzelőanyag vagy műanyag ételcsomagolás valóban biztonságos-e.
2022-ben tájékoztató kampányt indítottunk a körkörös gazdaság néhány fontos területének bemutatásával és mindenki számára hasznos információkkal – ezúttal a laboratórium szemszögéből.

Hulladékból energia - Hogyan állítják elő és hogyan vizsgálják az SRF-et?

Élelmiszervizsgálati Közlemények - tudományos szaklap

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények rendkívül fontos szerepet tölt be az élelmiszer-tudományban, az egyetemek, hatóságok, laboratóriumok, kutatóintézetek munkatársai számára igazi szakmai fórumot jelent. A lap szerkesztését és kiadását 2014-ben vette át a laboratóriumunk: az újság korszerű külsőt kapott, kétnyelvű lett, az írások online is kereshetők és digitálisan letölthetők, így a nemzetközi szakmai közvélemény és piac is könnyen hozzáfér a megújult tartalomhoz, illetve az archív anyagokhoz.

Az ÉVIK szerkesztését és kiadását az Eurofins 2023-ban átadta a Szegedi Egyetemnek.

Laboratorium.hu - ismeretterjesztő honlapunk

Több, mint húszéves tapasztalatunkat, a laboratóriumunkban felgyülemlett tudás jelentős részét tettük közkinccsé tudománynépszerűsítő honlapunkon, a Laboratorium.hu-n: közel 300 cikket jelentettünk meg, amelyeket a tudományos és a fősodratú média is számtalan alkalommal átvett, több millió emberhez juttatva el közérdekű és hasznos üzeneteinket. Mára a Laboratorium.hu az egyik legfontosabb tudományos portál Magyarországon.

Parányi Plasztiktalány – megmértük felszíni vizeink mikroműanyag-tartalmát

Partnereinkkel (OVF, MAVÍZ, PET Kupa, CSOPA) együtt 2018-ban indította el a Parányi Plasztiktalány projektet, amelynek célja az volt, hogy a tiszai mérések után a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyagszintjét is megvizsgálja. Az eredmények fontos mérföldkövet jelentenek a mikroműanyagok jelentette környezetvédelmi kockázatok kezelésében.

Közkinccsé tesszük a doppingmentes étrend-kiegészítőket

Összegyűjtöttük azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 100 legproblémásabb doppingszert. A laboratóriumunkban bevizsgált szereket a www.doppingmentes.hu honlapon bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is. Az egyedülálló adatbázis hatalmas segítséget jelent a hivatásos és amatőr sportolóknak és az egyesületeknek egyaránt.

Rostnyomozás

Az élelmi rostokról máig sem tudunk mindent, pedig azok kedvező élettani hatása szinte felmérhetetlenül összetett. Laboratóriumi eredmények azt igazolják, hogy kiemelkedően magas a mák és a dió rosttartalma. Karácsonyi rostnyomozás indult, azaz a mák és a dió élelmirost-tartalmát vizsgálták a Tudásközpontban.
Mit tudnak a vízben oldódó és nem oldódó rostok? Nem is gondolnánk, mennyi jótékony élettani hatással rendelkeznek.