Eurofins

Gyomaendrőd-projekt - megvannak az eredmények

Megnyugtató eredményeket hozott egy úttörő CSR- együttműködés

Hol, hogyan tud segíteni egy független vizsgálólaboratórium az önkormányzatoknak? Gyomaendrőd városa és egy független laboratórium együttműködéséből kiderült, hogy számos területen: megvizsgálták a település felszíni vizeit, termálvizét, a vasútvonal zajterhelését, a helyben fogott halak húsát és még a környéken termő, számos termék alapanyagául szolgáló homoktövist is. A vizsgálatokat társadalmi felelősségvállalás keretében elvégző Eurofins Tudásközpont szakemberei az értékeket magarázva számos önkormányzat számára kínálhatnak fontos segítséget.

Laboratóriumi vizsgálatokról mostanában sajnos leginkább a koronavírus vonatkozásában hallani. A független vizsgálólaboratóriumok azonban számos olyan területen tevékenykednek (környezetvédelem, élelmiszer-biztonság), amelyek rendszeres ellenőrzése komoly segítséget jelenthet az önkormányzatoknak is.

Ezt ismerte fel Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere, illetve Dr. Zanathy László, az Eurofins Analytical Services ügyvezető igazgatója, akik ősz elején megállapodtak abban, hogy a laboratórium társadalmi felelősségvállalása (CSR) keretében megvizsgálja a Körös folyó és egyik holtágának vizét, az ott fogott hal húsának minőségét, a termálfürdő kútjából kifolyó vizet, a vasútállomás közelében tapasztalható zajterhelés mértékét, valamint a település hamarosan talán emblematikussá váló terményét, a homoktövist is.

A mért eredmények magyarázata nagyon sok hazai település számára szolgálhat érdekes és fontos információkkal.

Homoktövis: egy sokat ígérő önkormányzati beruházás

Gyomaendrőd dinamikus városvezetése néhány éve elhatározta, hogy a folyótól nem messze egy üresen álló mezőgazdasági területre homoktövis-ültetvényt telepít. A számos remek tulajdonsággal (például magas C-vitamin tartalommal) rendelkező növényből lekvár és üdítő is készül, a termesztés során semmilyen vegyszert nem használnak, az önkormányzat ezért a későbbiekben szeretné biotermékké minősíteni a homoktövist.

A bogyó élelmiszer-analitikai vizsgálata során a gyümölcsöt minden szempontból megfelelőnek találták, a talajban azonban határértéken kimutattak két növényvédőszer-maradékot, a DDT bomlástermékeit. Mivel a területet a folyó iszapjával töltötték fel, és a szóban forgó vegyszer használatát már évtizedekkel ezelőtt betiltották, a talált vegyület minden bizonnyal a korábbi, nagyüzemi mezőgazdasági tevékenység folytán kerülhetett a folyóba, onnan pedig az iszapba, végül a földekre. Ugyanez indokolhatja néhány fém jelenlétét is (króm, nikkel, higany, réz, cink, arzén, ólom), amelyk azonban mind határérték alatt fordultak elő a talajmintában. Az Eurofins Tudásközpont szakértője, Bán Balázs szerint a Körösök Erdélyből, az ottani hegyekből hozhatják magukkal ezeket az anyagokat

Filep Zoltán, az Eurofins Analytical Services Környezetvédelmi Üzltágának helyettes vezetője, laboratóriumvezető elmondta, hogy a gyökérzónából vettek mintát, kb. 20-40 centiméteres, azaz egy ásónyomnyi mélységből.

Tekintse meg a laboratóriumvezető helyszíni nyilatkozatát!

Mivel a homoktövis termése minden szempontból megfelelt, és abban semmilyen káros anyagot - így a taéajban megtalált növényvédő szereket - sem mutattak ki, a bogyó előtt szép jövő állhat.


A Körös és holtágai: tiszta vizek, kitűnő hal

Megnyugtató eredményt hozott a felszíni vizek vizsgálata is. Ezek alapján a víztestek minden szempontból megfelelnek: mind a Körös, mind a holtág esetében kifejezetten jó értékeket mértek. Külön jó hír, hogy a szennyvízbemenet felett és alatt mért értékek között sincs különbség, a szennyvízbevezetés tehát semmilyen észrevehető környezeti állapotromlást nem okoz, minden mért érték messze a határérték alatt volt, a vizek tehát fürdésre, halászatra egyaránt alkalmasak.

Ugyanezt támasztotta alá az egyik holtágból kifogott hal vizsgálata is. Az eredmények mind tökéletes halhústa engednek következtetni, mindössze a halakra amúgy is jellemző két nehézfémet (cink, higany) találtak nagyságrendekkel a határérték alatt.


Jó minőségű termálvíz

A Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő termálkútjából vett minta bórtartalma megerősíti a korábbi mérésekben igazolt metabórsav-tartalmat, ami a gyógytényezők egyike. Az arzéntartalom a jogszabályi értéket nem haladja meg, ha csak fürdenek benne, és nem fogyasztják. Az elvégzett mérések nem adtak további információt a víz további gyógyhatásáról, esetleg balneológus szakértők bevonásával lehetne a mikroelemek hatását feltérképezni.

Amint azt Filep Zoltán elmondta: „A termálvizek esetében jóval több komponenst lehet vizsgálni, mert azok magas ásványianyag-tartalmú vizek, számos fém, fémsó előfordul bennük, míg a medencés fürdővizekre általában az ivóvízhez közeli határértékek vonatkoznak. A termálvizekre ez jóval megengedőbb, hiszen nem ivóvízként elfogyasztva rövid tartózkodás esetén terápiás hatást fejtenek ki, aminek itt Magyarországon, a fürdők hazájában különösen nagy jelentősége van.


A zaj is a határérték alatt

A megbeszélések során Toldi Balázs polgármester úr a fenti vizsgálatok mellett javasolta a pályaudvar közelében zajmérés elvégzését is. A lakossági panaszok alapján megalapozottnak tűnő vizsgálatot is elvégezte az Eurofins Tudásközpont szakembere, Bordás Tamás.

Amint az a táblázatból is látszik, a mért eredmények ebben az esetben is határérték alatt voltak a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. melléklete alapján, amely a vasúti mellékvonaltól származó zajra és nagyvárosias lakóterületre vonatozik. Mivel a zajforrás vasúti mellékvonal, a vizsgált épület pedig nagyvárosias lakóterületen helyezkedik el, a nappal 51, éjjel 50 dB mért eredmény megfelelőnek számít. (A nappal és éjszaka közötti kis különbséget az okozhatja, hogy ugyanannyi tehervonat halad el éjszaka is mint nappal és ezek a leghangosabbak).

A zajvizsgálat is fontos visszajelzés tehát mind a városvezetés, mind pedig a lakosság részére, mert – bár a határértékeknek megfelelt a mért zajszont - a jövőben indokolt lehet zajmentesítő intézkedések bevezetése.

Összességében elmondható tehát, hogy a számos különböző területeken végzett vizsgálatok eredménye megnyugtató mind a lakosság, mind pedig a városvezetés számára, mindazonáltal Gyomaendrőd önkormányzata a laboratóriumi vizsgálatok eredményei ismeretében hatékonyabban és sikeresebben tud fellépni az önkormányzat területén felmerülő fejlesztések tervezésekor, finanszírozásakor.


Tekintse meg a helyszínen készült képgalériát, videókat és a projekt további, részletes eredményeit!