Eurofins

<< Vissza a Hungalimentaria főoldalra

Program, előadások


Örömmel tájékoztatjuk, hogy a konferencia programja összeállt, melynek részleteit IDE kattintva tekintheti meg.

A programot a konferencia honlapján is elérhető kérdőíven kapott válaszok alapján terveztük meg, és ahogy a korábbi években, úgy most is az élelmiszer-biztonság legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseit állítjuk a középpontba.


Az elhangzott előadások prezentációinak letöltése PDF fomátumban

2023. április 18. kedd

Plenáris szekció
Baranyi József ( Debreceni Egyetem ): “Big Data” módszerek, eredmények és (félre-)értelmezésük az élelmiszer- és táplálkozástudományban
Éder Tamás ( Bonafarm Csoport ): Gondolatok a magyar élelmiszergazdaság jelenéről és jövőjéről
Kovács Melinda ( MATE Élettani és Takarmányozástani Intézet ): „Egy az egészség” (One Health) szemlélet – a szakterületek összefogásának fontossága az élelmiszerbiztonságban
Zanathy László ( Eurofins Analytical Services Hungary Kft. ): Bemutatkozik a Eurofins
Jogi 1 szekció
Kovács Krisztina ( Nébih ): Élelmiszerjelölés – a származás és a GMO-mentes jelölés szabályai
Gajdos-Kiss Annamária ( Nébih ): Új élelmiszer-összetevők szabályozása
Abrankó László ( MATE Élelmiszer-tudományi Kar, Alkalmazott Kémia Tanszék ): Tételminősítés termékvizsgálati eredmények alapján: a mintavétel szerepe
Kemenczei Ágnes ( Agrárminisztérium ): A hatósági ellenőrzésekről szóló (EU) 2017/625 rendelet szerinti új ellenmintavételi szabályok
Mikrobiológia szekció
Jerzsele Ákos ( Állatorvostudományi Egyetem ): Az antimikrobiális rezisztencia jelentősége az Egy Egészség elv tükrében
Földiné Németh Zsuzsanna ( Nébih ): Az élelmiszerláncban felhasznált fertőtlenítőszerek  ellenőrzésének tapasztalatai
Fornyos Kinga ( Eurofins Vetcontrol Kft. ): Baktériumok gyors azonosítása MALDI-TOF MS módszerrel
Gasparikné Reichardt Judit ( Eurofins Analytical Services Hungary Kft. ): Challenge tesztek az élelmiszeriparban
Stréterné Lancz Zsuzsanna ( Nébih ): "Patogén mikroorganizmusok forrásának felderítése NGS alapú módszerekkel"
Táplálkozás- és élelmiszertudományok 1 szekció
Mednyánszky Zsuzsanna ( MATE Élelmiszertudományi Kar ): Allergének az élelmiszerekben
Véha Antal ( Szegedi Tudományegyetem ): Innovatív malomipari műveletek alkalmazása búzalisztek mikotoxin tartalmának határérték alá redulákálására
Szilágyi-Utczás Margita ( Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem ): Az étrend-kiegészítők vizsgálata az alapanyagoknál kezdődik
Gazdasági 1 szekció
Krzyzewsky Nóra ( Bonafarm Csoport ): Fenntarthatósági célkeresztben a mezőgazdaság, a Bonafarm irányelvei a felelős termelés érdekében
Kékedi Bertalan ( Intersnack Magyarország Kft. ): Fenntarthatósági kihívások kezelése az Intersnack Magyarország Kft Győri Gyárában
Gazsi Zoltán ( Eisberg Hungary Kft. ): Ki ég ki. Ki nem ki ég ki. A közösségek fenntarthatósága
Analitika 1 szekció
Csapó János ( Debreceni Egyetem ): "A tej és tejtermékek hamisítása és a hamisítás kimutatása"
Nagy Attila ( Nébih ): Analitikai mérések minőségbiztosítása
Tóth Emese ( Eurofins Analytical Services Hungary Kft. ): A monitoring rendszerek jelentősége a peszticid analitikában
Fodor Péter ( MATE Élelmiszer-tudományi Kar, Alkalmazott Kémia Tanszék ): Feltörekvő mikotoxinok, a termőföldtől az asztalig és tovább...
Balázs Gábor ( Eurofins Analytical Services Hungary Kft. ): Tropán alkaloidok az élelmiszerekben – rendeleti háttér és gyakorlati analitikai tapasztalataink
Szigeti Tamás ( Szegedi Tudományegyetem ): Az élelmiszerek előállítása és tárolása során keletkező átalakulási termékek jellemzése, különös tekintettel az akrilamid és a monoklór-propándiol (3-MCPD) keletkezésére, azok toxikológiájára és analitikájára
Táplálkozás- és élelmiszertudományok 2 szekció
Kasza Gyula ( Nébih, Állatorvostudományi Egyetem ): Élelmiszer-imitátumok fogyasztói szemmel: innováció vagy megtévesztés?
Sarkadi-Nagy Eszter ( OGYÉI ): A feldolgozott élelmiszerek reformulációjának monitorozása-A Best-ReMaP projekt tapasztalatai
Gere Attila ( MATE ): Alternatív fehérjeforrások: lehetőségek és korlátok
Kiss Attila ( Debreceni Egyetem ): Funkcionális élelmiszerek – divathullám vagy csodafegyver a XXI sz. táplálkozásában
Haraszti Mária ( SeaCon Europe Kft. ): Élelmiszer-biztonság és nyomon követés a termőföldtől az asztalig – Avagy tudod, hogy mit eszel?
Jóźwiak Ákos ( Állatorvostudományi Egyetem ): Az adatelemzés alkalmazási lehetőségei ez élelmiszerlánc-biztonság területén

2023. április 18. kedd

Analitika 2 szekció
Nagy László ( Aktiv Instrument Kft. ): Univerzális automata analizátorok alapanyagok, élelmiszerek, termények és talajok elemzésére akár 24 órás üzemben
Palotai Zoltán ( Eurofins Analytical Services Hungary Kft. ): Megváltozott szabályok az ivóvíz minőségi követelményeinek területén az EU irányelveivel összhangban
Ábrahám Csaba ( Eurofins Food Analytica Kft. ): Kihívások és megoldások az élelmiszer allergének analitikájában
Neszlényi Kálmán ( Nébih ): GMO-k az élelmiszerláncban, a GMO-k kimutatása, a NÉBIH ÉLI GMO Nemzeti Referencia Laboratórium vizsgálati eredményeinek bemutatása (2008-2022)
Tömösközi Sándor ( BME ): Fehérje és szénhidrátanalitikai fejlesztések a BME Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoportban
Eric Jamin ( Eurofins ): Food authenticity testing: a challenge with solution
FCM szekció
Szilvássy Blanka ( Nébih ): Élelmiszerrel érintkezésbe kerülhet?
Nagy Miklós ( CSAOSZ ): Mi lesz veled élelmiszerbiztonság? Kötelező másodnyersanyag-tartalom food-contact csomagolóanyagokban!
Madai Gyula ( Krajcár Csomagolóipari Kft. ): Kockázatbecslési és -elemzési módszerek a műanyag FCM-ek biztonságosságának megállapításához
Gere Dániel ( BME ): Bio- és kőolaj alapú műanyag csomagolóanyagok alkalmazási és újrahasznosítási lehetőségei
Ozsvát-Rácz Anett ( PACCOR Hungary Kft. ): Digitális azonosítás - A csomagolás élethosszon át tartó nyomkövetéséért
Jogi 2 szekció
Nagy Attila ( Nébih ): Nem állami laboratóriumok bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség tapasztalatai 
Vörös Attila ( FÉSZ ): A uniós élelmiszerszabályozási környezet várható változásainak kihívásai
Páger Zsolt ( Közétkeztetők Országos Szövetsége ): A fenntarthatóság és a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások párhuzamai, valamint ellentmondásai
Fenntarthatóság szekció
Preszter Péter ( Eurofins Minerág Kft. ): A talaj szerves szén tartalmának vizsgálata a fenntartható élelmiszerelőállítás érdekében
Bodnárné Sándor Renáta ( Bay Zoltán Nonprofit Kft. ): Karbonlábnyom-elemzés az élelmiszer-ellátási lánc mentén
Tóth Dávid ( Nébih ): Karöltve a vendéglátásban – élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság a jövőért
Murányi István ( KOZMOS ): Biztonságos és fenntartható tervezés: az ökomosószerek